Robert Reinder Nederhoed is blockchain-ondernemer van het eerste uur. In 2011 startte hij zijn eerste mining-project - al duurde het tot diep in  2012 totdat de miners daadwerkelijk geleverd werden. “Toen was het alleen nog Bitcoin, niemand had het over blockchain.” Uit de wens om het aan- en verkopen van de geminede Bitcoins gemakkelijker te maken ontstond zijn huidige bedrijf Bitmymoney. “De makkelijkste stap om met Bitcoin te beginnen.”

Robert Reinder Nederhoed

Inmiddels maken Bitmymoney en zijn concurrenten deel uit van de “gevestigde orde”. Ze hebben zich verenigd in een branchevereniging en zijn gesprekspartner voor regelgevers en toezichthouders. Dat levert een interessante spanning op: je wilt een alternatief bieden voor “het systeem”, maar om dat betrouwbaar en veilig te kunnen doen, moet je wel de regels van “het systeem” accepteren.

Regulering is ook een belangrijk thema bij het andere bedrijf van Robert Reinder, Blandlord. Het idee is simpel: beleggen in verhuurde panden toegankelijk maken voor kleine beleggers tegen hele lage kosten, door de huizen in stukjes te knippen en te “tokenizen” op de blockchain. Maar het toezicht op een beleggingsfonds is heel zwaar, dat past helemaal niet bij zo’n kleine schaal.

Dit gesprek gaat over Bitcoin en gewoon geld, over regulering, een heel klein beetje over blockchain, en vooral over ondernemen. Er zitten voor ons veel herkenbare thema’s in het gesprek: idealisme als drijfveer voor ondernemen, bijvoorbeeld. Bitcoin als alternatief voor een financieel-economisch systeem dat verziekt is. En dat het niet alleen maar positief is om ergens als eerste bij te zijn.

Robert Reinder Nederhoed - BitMyMoney from Lykle de Vries on Vimeo.

Podcast op Anchor.fm

Video op YouTube

Blockchain-realisten-lykle-de-vries

Lykle de Vries - BlockchainRealist

Verkenning: “Is blockchain misschien een oplossing voor ons probleem?”

Welk probleem zou je in je netwerk met Blockchain technologie kunnen oplossen? Doe met ons een werksessie (1 dagdeel) en je krijgt:

  • Een beargumenteerde keuze om al dan niet blockchain-technologie te gebruiken voor het voorliggende probleem.
  • Input voor de systeem-architectuur, ook in het geval niet voor een blockchain wordt gekozen.
  • Een beter (en gedeeld) begrip van zowel blockchain als het voorliggende data-probleem.