Er is natuurlijk elke week wel ergens een bitcoin- of blockchain-gerelateerde conferentie, en bijna allemaal laten we ze links liggen (behalve als we er zelf mogen spreken). Maar deze niet. Volgende maand, op 3 en 4 juli, zijn we aanwezig op de conferentie Building on Bitcoin, in Lissabon. We zullen daar ook, in tekst en beeld, verslag van doen, zoals we dat ook al twee jaar doen bij de Blockchaingers Hackathon.

Building on Bitcoin gaat over de zogeheten layer 2 solutions: de protocollen en toepassingen die bovenop de bitcoin-blockchain worden gebouwd. De conferentie is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die daadwerkelijk aan dit soort projecten werken. Dat maakt het voor ons ook wel een beetje spannend: misschien gaat het ons wel volledig boven de pet. In onze rol als reporter mogen we in ieder geval domme vragen stellen, dat scheelt.

 

Waarom zijn we zo geïnteresseerd in die tweede laag oplossingen? Omdat we denken dat daar de grootste potentie ligt in blockchain-land. In de komende weken zullen we op deze plek uitleggen waarom we dat denken, en zullen we een paar ontwikkelingen bespreken waar we in het bijzonder benieuwd naar zijn.

 

Heel in het kort alvast de kern. Het fenomeen blockchain heeft op dit moment twee gezichten. Aan de ene kant heb je de wereld van bitcoin, ethereum en al die honderden altcoins en tokens. Spannend, volgens velen revolutionair, maar nog volop in het experimentele stadium en helaas ook vol met opportunisme, bedrog en ongelukken. Laten we eerlijk zijn: als normaal bedrijf kun je hier nog ontzettend weinig mee. Aan de andere kant is er de wereld van de permissioned ledgers, de gesloten systemen. Hier wordt volop gebouwd, veelal door respectabele partijen als IBM, Microsoft en Oracle. Maar wát er gebouwd wordt is weinig revolutionair en had 99 van de 100 keer ook met een “gewone” database gerealiseerd kunnen worden.

 

We denken dat layer 2 technologie die twee werelden met elkaar kan verbinden. Zodat er open systemen ontstaan waar je ook als normaal bedrijf gebruik van kunt maken en zelfs nieuwe producten en diensten op kunt ontwikkelen. Maar dan moet er nog wel heel wat gebeuren.

 

Wat er precies moet gebeuren, en hoe het daar nu mee staat, dat hopen we in Lissabon te horen.

 

Alvast meer lezen over “layer 2”? De titels zeggen genoeg ...

Blockchain Auteur 
Ronald Mulder

Ronald Mulder - BlockchainRealist

Samen de mogelijkheden verkennen?

In een boeiende workshop verkennen we samen de concrete mogelijkheden voor jouw organisatie. Welk probleem zou je met Blockchain technologie kunnen oplossen en wat levert jou dit op? Welke risico’s zijn hier aan verbonden?