Hypes komen, en hypes gaan. Blockchain was er in 2018 zéker een! Eén van de voordelen is dat er na de onvermijdelijke kater ook heel veel nieuwe mensen binnenstromen die bruisen van enthousiasme. Eén van de nadelen is dat het ongelofelijke moeilijk is een fatsoenlijke basiskennis op te doen die niet gelijk heel erg gekleurd is door stammenstrijd. Dat is jammer, én oplosbaar. Vandaar dat we samen met Bas Wisselink een studiegroep opzetten die gekoppeld is aan het mooie basisprogramma dat de Universiteit van Nicosia al jaren aanbiedt.

Foto: University of Nicosia

Universitaire Blockchain Cursus - gratis vanuit Amsterdam te volgen

De cursus is gratis en op afstand, als MOOC, te volgen. Een van de kerndocenten is niemand minder dan Andreas Antonopoulos. Hier en hier vind je meer informatie. Iedereen kan nu een solide basis in de materie krijgen. Het vergt alleen wat tijd en discipline.

Uit ervaring weet ik dat het niet makkelijk is om alleen te studeren, en wat mij betreft is het ook niet gewenst! Omgaan met meerdere visies en ideeën is een noodzakelijk onderdeel van iets leren. Daarnaast is het simpelweg leuk en interessant om direct met anderen in Nederland in contact te komen die ook bezig zijn met blockchains en cryptocurrencies. In de loop der jaren heb ik daar mooie samenwerkingen uit voort zien komen. Er is geen reden aan te nemen dat dat nu niet weer kan gebeuren.

Blockchain-realisten-ronald-mulder

Om de week een publicatie over Blockchain ontvangen?

Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

De studiegroep is simpel van opzet: de MOOC heeft wekelijks studiemateriaal en een livestream, waar je ook vragen in kunt sturen. Op de studiegroep praten we, met Lykle, Bas en mij (niet altijd alle drie) over het materiaal en kun je vragen stellen, discussiëren en kunnen we onduidelijkheden wegnemen. Zo simpel is het! Voor het overige houden we de invulling vrij, aangezien we weten dat het onderwerp altijd tot meer leidt dan we van tevoren kunnen en willen bedenken.

Mail ons om je aan te melden

 

Praktische details

 • Je moet jezelf online inschrijven voor deelname aan de MOOC bij de Universiteit van Nicosia
 • De colleges zijn in het Engels, de nabespreking is in het Nederlands.
 • Er is geen voorkennis nodig; je hoeft ook niet te kunnen programmeren.
 • De reeks van twaalf woensdagavonden start op 30 januari 2019, van 17:00 uur tot 19:30
 • Hiervoor kun je je via e-mail bij ons aanmelden
 • Er zijn, tussentijds en aan het einde, multiple choice toetsen. Die maak je, als je dat wilt, individueel en in je eigen tijd. Bij goed gevolg ontvang je een certificaat van de Universiteit.
 • De locatie is A Lab, Overhoeksplein 2, 1031 KS Amsterdam.
 • Maximaal tien deelnemers. Vol is vol.
 • We vragen een tegemoetkoming in de kosten van €95 ex btw voor zaalhuur en koffie.

Verkenning: “Is blockchain misschien een oplossing voor ons probleem?”

Welk probleem zou je in je netwerk met Blockchain technologie kunnen oplossen? Doe met ons een werksessie (1 dagdeel) en je krijgt:

 • Een beargumenteerde keuze om al dan niet blockchain-technologie te gebruiken voor het voorliggende probleem.
 • Input voor de systeem-architectuur, ook in het geval niet voor een blockchain wordt gekozen.
 • Een beter (en gedeeld) begrip van zowel blockchain als het voorliggende data-probleem.